Makaroni (pasta)

100 g makaroni, pasta består av mycket kalorier; är rik på fosfor och protein; och en bra källa till kalium, magnesium, selen och krom.

338,7 kcal
100 g
Kolhydrater
66,4 g / 100 g
Fett
1,1 g / 100 g
Protein
13,0 g / 100 g
  • Fett 1,1 g
    • varav mättat fett 0,2 g
    • varav enkelomättat fett 0,1 g
    • varav fleromättat fett 0,6 g
  • Kolhydrater 66,4 g
    • varav sockerarter 0,5 g
  • Protein 13,0 g
  • Fibrer 3,4 g
Rik på
Kolhydrater
Rik på
Järn
24% DRI
Rik på
Fosfor
20% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
66,4 g
Socker totalt
0,5 g
Stärkelse
65,9 g
Kostfiber
3,4 g
– varav glukos
0,2 g
– varav fruktos
0,1 g
– varav sackaros
0,2 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Koka makaronerna i saltat vatten tills de är al dente. Servera varma som en del av en pastarätt.
  • Skiva och blanda makaronerna i en kall pastasallad med grönsaker, olivolja och balsamvinäger.
  • Toppa med riven parmesan, färska örter som basilika eller persilja för extra smak.
  • Servera med en krämig sås, exempelvis carbonara eller ostsås, för en mättande måltid.
  • Använd makaronerna i gratänger tillsammans med köttfärs och ost för en klassisk husmanskost.

Förvaring & hållbarhet

Förvara kokta makaroner i en lufttät behållare i kylskåp för att bevara fräschören. Låt dem svalna snabbt innan du täcker dem. Håll dem borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag.

Torr makaroni bör förvaras i ett svalt och torrt kallskafferi, helst i sin originalförpackning eller i en tät burk. Frysning kan påverka texturen negativt, så undvik detta om möjligt.