Kokt polenta (med salt)

100 g majsgryn polenta kokt m. salt består av relativt lite kalorier, och är en bra källa till jod.

68,0 kcal
100 g
Kolhydrater
13,4 g / 100 g
Fett
0,4 g / 100 g
Protein
1,7 g / 100 g
  • Fett 0,4 g
    • varav mättat fett 0,1 g
    • varav enkelomättat fett 0,1 g
    • varav fleromättat fett 0,2 g
  • Kolhydrater 13,4 g
    • varav sockerarter 0,1 g
  • Protein 1,7 g
  • Fibrer 1,4 g
Rik på
Jod
19% DRI
Rik på
Fosfor
5% DRI
Rik på
Tiamin (B1)
3% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
13,4 g
Socker totalt
0,1 g
Kostfiber
1,4 g
– varav sackaros
0,1 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Servera polentan varm som bas i en gryta eller som tillbehör till kött eller grönsaker.
  • Skiva den kalla polentan och grilla eller stek skivorna för en krispig yta.
  • Toppa med färska örter som basilika eller persilja för extra smak.
  • Smaksätt med parmesanost, svartpeppar och en skvätt olivolja för en lyxig touch.
  • Använd polentan som fyllning i en wrap tillsammans med grönsaker och sås.

Förvaring & hållbarhet

Förvara kokt polenta i en lufttät behållare i kylskåpet. Låt den svalna snabbt efter tillagning för att undvika bakterietillväxt. Håll polentan åtskild från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Om du fryser in polentan, tänk på att texturen kan förändras vid upptining. Håll ytor torra för att motverka mögelbildning.