Potatis (med skal)

100 g potatis, vägd med skal består av relativt lite kalorier; är rik på kalium; och en bra källa till vitamin C, mangan, tiamin och koppar.

75,4 kcal
100 g
Kolhydrater
15,5 g / 100 g
Fett
0,1 g / 100 g
Protein
1,9 g / 100 g
  • Fett 0,1 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 15,5 g
    • varav sockerarter 0,6 g
  • Protein 1,9 g
  • Fibrer 1,0 g
Rik på
Tiamin (B1)
19% DRI
Rik på
Kalium
14% DRI
Rik på
Vitamin C
13% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
15,5 g
Socker totalt
0,6 g
Stärkelse
14,9 g
Kostfiber
1,0 g
– varav glukos
0,3 g
– varav fruktos
0,3 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva potatisen tunt och använd den i en fräsch sallad med grönsaker och en dressing av olivolja och citron.
  • Koka potatisen och servera den varm med smör, dill och en nypa salt som tillbehör till kött eller fisk.
  • Halvera potatisen och fyll med riven ost, gräslök och crème fraîche för en smakrik förrätt.
  • Strimla potatisen och fritera dem för att göra krispiga pommes frites. Servera med ketchup eller aioli.
  • Toppa ugnsbakad potatis med kaviar, rödlök och crème fraîche för en lyxig macka eller snacks.

Förvaring & hållbarhet

Förvara potatisen i ett svalt, mörkt kallskafferi för att undvika groddning. Håll dem borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Om du har skalat potatisen, lägg dem i en lufttät burk med lite vatten i kylskåpet för att hålla dem fräscha. Låt alltid kokt potatis svalna snabbt innan du lägger den i kylskåpet. Undvik fuktiga ytor för att förhindra kondens som kan påverka kvaliteten.