Färskpotatis (nypotatis)

100 g potatis, färskpotatis nypotatis består av relativt lite kalorier; är rik på kalium; och en bra källa till vitamin C, mangan, tiamin och koppar.

74,6 kcal
100 g
Kolhydrater
15,5 g / 100 g
Fett
0,1 g / 100 g
Protein
1,7 g / 100 g
  • Fett 0,1 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 15,5 g
    • varav sockerarter 0,6 g
  • Protein 1,7 g
  • Fibrer 1,0 g
Rik på
Tiamin (B1)
19% DRI
Rik på
Vitamin C
16% DRI
Rik på
Kalium
13% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
15,5 g
Socker totalt
0,6 g
Stärkelse
14,9 g
Kostfiber
1,0 g
– varav glukos
0,3 g
– varav fruktos
0,3 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva potatisen tunt och lägg på en smörgås med gräslök och kaviar för en smakrik macka.
  • Koka potatisen och servera den varm med smör, dill och en nypa salt som tillbehör till kött eller fisk.
  • Hacka kokt potatis och blanda med majonnäs, senap, lök och örter för en fräsch potatissallad.
  • Grilla potatisklyftor med olivolja, rosmarin och vitlök för en läcker grillrätt.
  • Toppa en varm bowl med skivad potatis, avokado, bönor och en skvätt citron för en mättande måltid.

Förvaring & hållbarhet

Förvara färskpotatis i ett svalt och mörkt utrymme, helst i en papperspåse eller i nät för att undvika fukt. Håll potatisen borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Om du har kokt potatis, låt den svalna snabbt innan du lägger den i kylskåpet i en lufttät behållare. Undvik att frysa färskpotatis då detta kan påverka texturen negativt. Se till att hålla potatisen torr för att förhindra mögelbildning.