Färsk potatis (rå)

100 g potatis färsk rå består av relativt lite kalorier; är rik på vitamin C; och en bra källa till kalium, folat och vitamin B6.

59,0 kcal
100 g
Kolhydrater
12,5 g / 100 g
Fett
0,1 g / 100 g
Protein
1,1 g / 100 g
  • Fett 0,1 g
  • Kolhydrater 12,5 g
    • varav sockerarter 2,8 g
  • Protein 1,1 g
  • Fibrer 1,6 g
Rik på
Vitamin C
27% DRI
Rik på
Folat
10% DRI
Rik på
Vitamin B6
10% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
12,5 g
Socker totalt
2,8 g
Kostfiber
1,6 g
– varav sackaros
0,9 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skala och skiva potatisen tunt för att använda i en fräsch sallad.
  • Halvera potatisen och grilla den med olivolja, salt och peppar för en smakrik tillbehör.
  • Hacka potatisen i små bitar och blanda med gräslök och majonnäs för en krämig potatissallad.
  • Servera kokt potatis varm med smör och dill som ett klassiskt tillbehör till kött eller fisk.
  • Toppa ugnsbakad potatis med crème fraîche, kaviar och rödlök för en lyxig macka.

Förvaring & hållbarhet

Förvara färsk potatis i en mörk och sval plats, helst i en papperspåse eller nät. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Om du har skalat potatisen, lägg den i en lufttät burk med lite vatten i kylskåpet för att förhindra att den blir brun. Låt alltid kokt potatis svalna snabbt innan du lägger den i kylskåp. Undvik fuktiga ytor, eftersom det kan leda till att potatisen ruttnar snabbare. Frysning kan påverka texturen negativt, så använd färsk potatis när det är möjligt.