Smetana (cirka 40 % fett)

100 g smetana, ca 40 % fett består av mycket kalorier; är rik på vitamin A och koppar; och en bra källa till fosfor, jod, vitamin B12 och riboflavin, men innehåller mycket mättat fett.

389,9 kcal
100 g
Kolhydrater
2,2 g / 100 g
Fett
42,0 g / 100 g
Protein
2,1 g / 100 g
  • Fett 42,0 g
    • varav mättat fett 27,9 g
    • varav enkelomättat fett 9,6 g
    • varav fleromättat fett 0,8 g
  • Kolhydrater 2,2 g
    • varav sockerarter 2,2 g
  • Protein 2,1 g
Rik på
Fett
Rik på
Vitamin A (RE)
46% DRI
Rik på
Riboflavin (B2)
12% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
2,2 g
Socker totalt
2,2 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva smetana och lägg på mackor med rökt lax eller skinka.
  • Toppa en sallad med en klick smetana för extra krämighet.
  • Blanda smetana i en sås med dill och citron för att servera till fiskrätter.
  • Använd smetana som bas i en dip tillsammans med hackad gräslök och vitlök.
  • Servera smetana kall som ett alternativ till grädde i dessertskålar med bär.

Förvaring & hållbarhet

Förvara smetana i kylskåp, helst i sin originalförpackning för att bevara smaken. Håll burken väl tillsluten för att undvika luktupptag från andra livsmedel. Om du har öppnat burken, överför smetanan till en lufttät behållare för längre hållbarhet. Låt alltid smetanan svalna snabbt efter tillagning innan du ställer in den i kylskåpet. Undvik fuktiga ytor, eftersom detta kan påverka kvaliteten. Tänk på att frysning kan förändra texturen, vilket gör den mindre krämig vid upptining.