Osaltat smör (80 % fett)

100 g smör osaltat fett 80% består av mycket kalorier; är rik på vitamin A; och en bra källa till vitamin E och vitamin D, men innehåller mycket mättat fett.

728,0 kcal
100 g
Kolhydrater
0,5 g / 100 g
Fett
81,8 g / 100 g
Protein
0,6 g / 100 g
  • Fett 81,8 g
    • varav mättat fett 52,4 g
    • varav enkelomättat fett 22,7 g
    • varav fleromättat fett 2,9 g
  • Kolhydrater 0,5 g
    • varav sockerarter 0,4 g
  • Protein 0,6 g
Rik på
Fett
Rik på
Vitamin A (RE)
87% DRI
Rik på
Vitamin E
15% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
0,5 g
Socker totalt
0,4 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva smöret och lägg det på nybakat bröd för en klassisk smörgås.
  • Smält smöret och använd det som bas för såser, exempelvis vit sås eller beurre blanc.
  • Toppa varma grönsaker med en klick smör för extra smak och krämighet.
  • Servera smöret rumstempererat tillsammans med örter som dill eller gräslök för att ge en fräsch smak.
  • Använd smör i bakverk för att få en rik och fyllig smak, som i kakor eller pajer.

Förvaring & hållbarhet

Förvara osaltat smör i kylskåp, antingen i sitt originalemballage eller i en lufttät burk för att undvika att det tar upp lukt från andra livsmedel. Håll det borta från starkt doftande varor. Låt smöret svalna snabbt efter tillagning innan du lägger det i kylskåpet. Undvik fukt och kondens genom att hålla ytor torra. Frysning kan påverka texturen, så använd hellre färskt smör när möjligt.