Nöt oxtunga, rimmad (rå)

100 g nöt oxtunga rimmad rå består av mycket kalorier; är rik på fosfor, protein, niacin och järn; och en bra källa till kalium och selen, men innehåller mycket salt och mättat fett.

220,0 kcal
100 g
Kolhydrater
0,4 g / 100 g
Fett
17,5 g / 100 g
Protein
15,7 g / 100 g
  • Fett 17,5 g
    • varav mättat fett 8,4 g
    • varav enkelomättat fett 7,0 g
    • varav fleromättat fett 0,7 g
  • Kolhydrater 0,4 g
    • varav sockerarter 0,5 g
  • Protein 15,7 g
Rik på
Fett
Rik på
Niacin (B3)
40% DRI
Rik på
Järn
35% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
0,4 g
Socker totalt
0,5 g
– varav sackaros
0,5 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva oxtungan tunt och servera på en smörgås med senap och inlagd gurka.
  • Hacka oxtungan och blanda i en sallad med ruccola, körsbärstomater och balsamvinäger.
  • Strimla oxtungan och använd som fyllning i tacos tillsammans med avokado och lime.
  • Toppa en varm potatis med skivad oxtunga, gräddfil och finhackad gräslök.
  • Servera oxtungan kall i en smörgåstårta med majonnäs, dill och räkor.

Förvaring & hållbarhet

Förvara oxtungan i kylskåp, antingen i sitt skal eller skivad i en lufttät burk för att bevara smaken. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt alltid oxtungan svalna snabbt efter tillagning innan du lägger den i kylskåpet. Håll ytor torra för att förhindra kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen, så använd helst färsk eller kylskåpsförvarad oxtunga.