Stensopp

100 g stensopp består av relativt lite kalorier; är rik på selen och niacin; och en bra källa till kalium, vatten, folat och fibrer. Stensopp består till 90,7% av vatten.

30,2 kcal
100 g
Kolhydrater
2,4 g / 100 g
Fett
0,2 g / 100 g
Protein
3,2 g / 100 g
  • Fett 0,2 g
    • varav mättat fett 0,1 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,2 g
  • Kolhydrater 2,4 g
    • varav sockerarter 1,6 g
  • Protein 3,2 g
  • Fibrer 3,0 g
Rik på
Niacin (B3)
31% DRI
Rik på
Vitamin D
26% DRI
Rik på
Riboflavin (B2)
25% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
2,4 g
Socker totalt
1,6 g
Stärkelse
0,8 g
Kostfiber
3,0 g
– varav glukos
0,1 g
– varav fruktos
0,1 g
– varav sackaros
0,1 g
– varav maltos
0,1 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva stensoppen och stek den lätt i smör för att framhäva smaken.
  • Toppa en sallad med hackad stensopp, gräslök och en skvätt citron för fräschör.
  • Servera stensopp i en varm soppa tillsammans med örter som timjan och persilja.
  • Gör en macka med stensopp, kaviar och ett lager majonnäs på rågbröd.
  • Strimla stensoppen och använd den i en ramen tillsammans med sojasås och sesamfrön.

Förvaring & hållbarhet

Förvara stensoppen i kylskåp, antingen i sin hela form eller skivad i en lufttät burk. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt alltid tillagade rester svalna snabbt innan du lägger dem i kylskåpet. Se till att ytorna är torra för att undvika kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen negativt, så använd helst färsk stensopp när det är möjligt.