Stenmurkla

100 g stenmurkla består av relativt lite kalorier; är rik på kalium, selen, vitamin D och niacin; och en bra källa till vatten och fibrer. Stenmurkla består till 93% av vatten.

21,7 kcal
100 g
Kolhydrater
0,5 g / 100 g
Fett
0,7 g / 100 g
Protein
1,8 g / 100 g
  • Fett 0,7 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,2 g
  • Kolhydrater 0,5 g
    • varav sockerarter 0,3 g
  • Protein 1,8 g
  • Fibrer 3,2 g
Rik på
Selen
71% DRI
Rik på
Vitamin D
58% DRI
Rik på
Niacin (B3)
25% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
0,5 g
Socker totalt
0,3 g
Stärkelse
0,2 g
Kostfiber
3,2 g
– varav glukos
0,1 g
– varav fruktos
0,2 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva stenmurklan tunt och lägg på en smörgås med färskost och dill.
  • Hacka och blanda i en sallad med ruccola, körsbärstomater och en vinägrett.
  • Stek stenmurklan lätt i olivolja och servera som tillbehör till fiskrätter.
  • Toppa en bowl med klyftor av stenmurkla, avokado och sesamfrön för extra textur.
  • Gör en krämig soppa med stenmurkla, potatis och grädde för en värmande måltid.

Förvaring & hållbarhet

Förvara stenmurklan i kylskåp, helst i en lufttät burk för att bevara fukten. Håll den åtskild från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt stenmurklan svalna snabbt efter tillagning innan du lägger den i kylskåpet. Håll ytor torra för att motverka kondens. Frysning kan påverka texturen negativt, så använd färsk stenmurkla när det är möjligt.