Rå sötpotatis

100 g sötpotatis rå består av relativt lite kalorier; är rik på kalium och vitamin A; och en bra källa till fibrer och vitamin B6.

82,0 kcal
100 g
Kolhydrater
17,0 g / 100 g
Fett
0,3 g / 100 g
Protein
1,3 g / 100 g
  • Fett 0,3 g
    • varav mättat fett 0,1 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 17,0 g
    • varav sockerarter 4,2 g
  • Protein 1,3 g
  • Fibrer 2,7 g
Rik på
Vitamin A (RE)
47% DRI
Rik på
Vitamin B6
13% DRI
Rik på
Kalium
12% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
17,0 g
Socker totalt
4,2 g
Kostfiber
2,7 g
– varav sackaros
2,5 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skala och skiva sötpotatisen i tunna skivor för att använda i sallader.
  • Rosta sötpotatisbitar med olivolja, salt och peppar för en smakrik tillbehör.
  • Koka sötpotatisen och mosa den med lite smör och muskot för en krämig puré.
  • Servera sötpotatis i klyftor som snacks, gärna med en dipp av majonnäs och citron.
  • Toppa en bowl med ugnsbakad sötpotatis, avokado, grönkål och tahinisås för en mättande måltid.

Förvaring & hållbarhet

Förvara sötpotatisen på en mörk, sval plats i rumstemperatur om den är oskalad. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Om du har skalat sötpotatisen, lägg den i en lufttät burk i kylskåpet. Låt alltid tillagade rester svalna snabbt innan du lägger dem i kylskåp. Håll torra ytor för att motverka mögel. Frysning kan påverka texturen negativt, så använd färsk eller tillagad sötpotatis inom kort tid för bästa resultat.