Gurka

100 g gurka består av relativt lite kalorier; är rik på vitamin K; och en bra källa till kalium, vatten och vitamin C. Gurka består till 95% av vatten.

11,3 kcal
100 g
Kolhydrater
1,4 g / 100 g
Fett
0,1 g / 100 g
Protein
0,7 g / 100 g
  • Fett 0,1 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,0 g
  • Kolhydrater 1,4 g
    • varav sockerarter 1,4 g
  • Protein 0,7 g
  • Fibrer 0,7 g
Rik på
Vitamin K
20% DRI
Rik på
Vitamin C
10% DRI
Rik på
Riboflavin (B2)
6% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
1,4 g
Socker totalt
1,4 g
Kostfiber
0,7 g
– varav glukos
0,7 g
– varav fruktos
0,7 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva gurkan tunt och lägg på smörgåsar eller i wraps för extra krispighet.
  • Hacka gurka och blanda i sallader för en fräsch smak och textur.
  • Servera gurkstavar med dipp, som hummus eller tzatziki, som ett nyttigt snacks.
  • Toppa en kall gazpacho med tärnad gurka för att ge rätten en fräsch dimension.
  • Halvera gurkan och fyll med kaviar eller färskost för en elegant förrätt.

Förvaring & hållbarhet

Förvara hela gurkor i kylskåp, gärna i en plastpåse för att minska fukt. Om du har skurit upp gurkan, lägg bitarna i en lufttät burk för att bevara fräschören. Håll gurkan borta från starkt doftande livsmedel, då den lätt tar upp lukt. Låt tillagade rester svalna snabbt innan du lägger dem i kylskåpet. Frysning kan påverka gurkans textur negativt, så undvik detta om möjligt.