Färsk basilika

100 g basilika färsk består av relativt lite kalorier; är rik på kalium, vitamin A och magnesium; och en bra källa till kalcium, vatten och fosfor. Basilika färsk består till 91% av vatten.

25,0 kcal
100 g
Kolhydrater
0,4 g / 100 g
Fett
0,6 g / 100 g
Protein
2,5 g / 100 g
  • Fett 0,6 g
    • varav enkelomättat fett 0,1 g
    • varav fleromättat fett 0,4 g
  • Kolhydrater 0,4 g
    • varav sockerarter 0,3 g
  • Protein 2,5 g
  • Fibrer 3,9 g
Rik på
Vitamin A (RE)
33% DRI
Rik på
Vitamin C
23% DRI
Rik på
Järn
23% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
0,4 g
Socker totalt
0,3 g
Kostfiber
3,9 g
– varav sackaros
0,3 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva färsk basilika och strö över pastarätter för en fräsch smak.
  • Hacka basilikan och blanda i en sallad med tomater, mozzarella och olivolja.
  • Toppa pizzan med hela basilikablad innan gräddning för extra arom.
  • Servera basilika som garnityr på soppor eller grytor för en färgglad presentation.
  • Gör en pesto genom att mixa basilika med pinjenötter, parmesan och olivolja.

Förvaring & hållbarhet

Förvara färsk basilika i kylskåp, antingen i ett glas med vatten som en bukett eller inlindad i fuktigt papper i en lufttät burk. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt basilikan svalna snabbt efter tillagning innan du lägger den i kylskåpet. Håll ytor torra för att förhindra mögel. Tänk på att frysning kan påverka texturen, så använd gärna färsk basilika när det är möjligt.