Ål

100 g ål består av mycket kalorier; är rik på vitamin A, fosfor, jod, selen och vitamin D; och en bra källa till kalium, men innehåller mycket mättat fett.

349,7 kcal
100 g
Kolhydrater
0,0 g / 100 g
Fett
31,5 g / 100 g
Protein
17,5 g / 100 g
  • Fett 31,5 g
    • varav mättat fett 8,6 g
    • varav enkelomättat fett 13,3 g
    • varav fleromättat fett 6,5 g
  • Protein 17,5 g
Rik på
Fett
Rik på
Vitamin A (RE)
100% DRI
Rik på
Vitamin D
100% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva ålen i tunna bitar och servera på en smörgås med färsk dill och kaviar.
  • Grilla ålen och toppa med citronzest och svartpeppar för en smakrik rätt.
  • Hacka ål och blanda i en sallad med avokado, rödlök och en dressing av olivolja och balsamvinäger.
  • Servera ålen varm i ramen tillsammans med soja, ingefära och vårlök.
  • Halvera ålen och baka den i ugn med örter som timjan och rosmarin för en saftig måltid.

Förvaring & hållbarhet

Förvara ålen i kylskåp, antingen hel med skal kvar eller skivad i en lufttät burk. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt alltid tillagad ål svalna snabbt innan du lägger den i kylskåpet. Håll ytor torra för att förhindra kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen negativt, så använd helst färsk ål när det är möjligt.