Nöttunga

100 g tunga, nöt består av mycket kalorier; är rik på fosfor, protein, selen, niacin och vitamin B12; och en bra källa till kalium, men innehåller mycket mättat fett.

200,5 kcal
100 g
Kolhydrater
0,0 g / 100 g
Fett
15,0 g / 100 g
Protein
16,7 g / 100 g
  • Fett 15,0 g
    • varav mättat fett 6,0 g
    • varav enkelomättat fett 5,7 g
    • varav fleromättat fett 0,6 g
  • Protein 16,7 g
Rik på
Vitamin B12
100% DRI
Rik på
Zink
32% DRI
Rik på
Niacin (B3)
31% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva tunga nöt i tunna skivor och servera på en macka med senap och inlagd gurka.
  • Hacka tunga nöt och blanda i en sallad med ruccola, körsbärstomater och fetaost.
  • Strimla tunga nöt och använd som fyllning i en wrap med avokado och gräslök.
  • Grilla tunga nöt i klyftor och toppa med citronjuice och svartpeppar för en smakrik rätt.
  • Servera tunga nöt kallt som del av en antipasti-tallrik med oliver, ost och bröd.

Förvaring & hållbarhet

Förvara tunga nöt i kylskåp, antingen i sitt skal eller i en lufttät burk för att bevara smaken. Håll den åtskild från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt alltid köttet svalna snabbt efter tillagning innan du lägger det i kylskåpet. Se till att ytorna är torra för att motverka kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen negativt, så använd färskt kött när det är möjligt.