Hela eller krossade bovetekorn

100 g bovete hela el. krossade korn består av mycket kalorier; är rik på fosfor, magnesium och niacin; och en bra källa till kalium, protein och selen.

353,0 kcal
100 g
Kolhydrater
70,0 g / 100 g
Fett
2,5 g / 100 g
Protein
9,6 g / 100 g
  • Fett 2,5 g
    • varav mättat fett 0,4 g
    • varav enkelomättat fett 0,8 g
    • varav fleromättat fett 0,7 g
  • Kolhydrater 70,0 g
    • varav sockerarter 1,2 g
  • Protein 9,6 g
  • Fibrer 3,7 g
Rik på
Kolhydrater
Rik på
Magnesium
40% DRI
Rik på
Tiamin (B1)
38% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
70,0 g
Socker totalt
1,2 g
Kostfiber
3,7 g
– varav sackaros
1,1 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Koka bovete i vatten eller buljong för en smakrik bas till sallader eller skålar.
  • Servera bovete varmt som ett alternativ till ris eller pasta, gärna med grönsaker och sås.
  • Toppa bovetesalladen med färska örter som persilja eller basilika samt en skvätt citronjuice.
  • Använd krossat bovete som ingrediens i bakverk, exempelvis bröd eller muffins, för extra textur.
  • Gör en mättande frukostgröt av bovete, smaksatt med kanel, honung och bär.

Förvaring & hållbarhet

Förvara bovete i en lufttät burk på en sval och torr plats för att undvika fukt och kondens. Håll det borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Om du har kokt bovete, låt det svalna snabbt innan du lägger det i kylskåp. Frysning kan påverka texturen, så använd den metoden endast om det är nödvändigt. Håll alltid torra ytor för bästa hållbarhet.