Rödbeta

100 g rova består av relativt lite kalorier; är rik på vitamin C; och en bra källa till kalium, vatten, selen och fibrer. Rova består till 92,3% av vatten.

21,2 kcal
100 g
Kolhydrater
2,5 g / 100 g
Fett
0,1 g / 100 g
Protein
1,2 g / 100 g
  • Fett 0,1 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 2,5 g
    • varav sockerarter 2,4 g
  • Protein 1,2 g
  • Fibrer 2,7 g
Rik på
Vitamin C
29% DRI
Rik på
Selen
18% DRI
Rik på
Niacin (B3)
8% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
2,5 g
Socker totalt
2,4 g
Stärkelse
0,2 g
Kostfiber
2,7 g
– varav glukos
0,7 g
– varav fruktos
1,4 g
– varav sackaros
0,2 g
– varav maltos
0,0 g
– varav galaktos
0,0 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva rovan tunt och lägg på mackor med smör, kaviar eller majonnäs.
  • Hacka rovan och blanda i sallader för att ge en krispig textur.
  • Rosta rovan i ugn med olivolja, salt och peppar för en smakrik tillbehör.
  • Servera rå rova som snacks med dipp av crème fraîche och örter.
  • Toppa ramen eller nudelsoppor med strimlad rova för extra smak och färg.

Förvaring & hållbarhet

Förvara rovan i kylskåp, antingen hel med skalet kvar eller skalad i en lufttät burk. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt alltid rovan svalna snabbt efter tillagning innan du lägger den i kylskåpet. Se till att ytorna är torra för att undvika fukt och kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen negativt, så använd hellre färsk rova när det är möjligt.