Purjolök

100 g purjolök består av relativt lite kalorier; är rik på vitamin K och vitamin C; och en bra källa till kalium, vatten, vitamin A och folat. Purjolök består till 91% av vatten.

22,9 kcal
100 g
Kolhydrater
2,4 g / 100 g
Fett
0,2 g / 100 g
Protein
1,8 g / 100 g
  • Fett 0,2 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 2,4 g
    • varav sockerarter 2,4 g
  • Protein 1,8 g
  • Fibrer 2,1 g
Rik på
Vitamin K
72% DRI
Rik på
Vitamin C
31% DRI
Rik på
Folat
19% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
2,4 g
Socker totalt
2,4 g
Kostfiber
2,1 g
– varav glukos
1,1 g
– varav fruktos
1,0 g
– varav sackaros
0,3 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva purjolöken tunt och använd den i sallader för en fräsch smak.
  • Fräs purjolök i olivolja och servera som tillbehör till fisk eller kyckling.
  • Toppa en varm soppa med hackad purjolök för extra textur och smak.
  • Halvera purjolöken, grilla den och servera med en citron- och örtsås.
  • Strimla purjolök och lägg i en ramen för att ge en extra dimension av smak.

Förvaring & hållbarhet

Förvara purjolök i kylskåp, helst i en lufttät burk för att bevara fuktigheten. Håll den åtskild från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt purjolöken svalna snabbt efter tillagning innan du lägger den i kylskåpet. Håll ytor torra för att förhindra kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen, så använd färsk purjolök när det är möjligt.