Morot

100 g morot består av relativt lite kalorier; är rik på vitamin A och vitamin K; och en bra källa till kalium, vitamin C, fibrer och mangan.

32,7 kcal
100 g
Kolhydrater
5,6 g / 100 g
Fett
0,2 g / 100 g
Protein
0,6 g / 100 g
  • Fett 0,2 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 5,6 g
    • varav sockerarter 5,4 g
  • Protein 0,6 g
  • Fibrer 2,6 g
Rik på
Vitamin A (RE)
97% DRI
Rik på
Vitamin K
25% DRI
Rik på
Kalium
11% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
5,6 g
Socker totalt
5,4 g
Stärkelse
0,2 g
Kostfiber
2,6 g
– varav glukos
1,4 g
– varav fruktos
1,4 g
– varav sackaros
2,6 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva moroten tunt och lägg på smörgåsar med kaviar eller majonnäs.
  • Riv moroten grovt och blanda i en fräsch sallad med fetaost och olivolja.
  • Hacka moroten i små bitar och tillsätt i grytor eller soppor för extra smak och textur.
  • Grilla morotsklyftor med lite olja, salt och peppar för en god tillbehör till grillat.
  • Servera morotsstavar som snacks med hummus eller tzatziki för en nyttig dipp.

Förvaring & hållbarhet

Förvara morötter i kylskåp, helst i en lufttät behållare för att bevara fuktigheten. Håll dem åtskilda från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt nykokta morötter svalna snabbt innan du lägger dem i kylskåpet. Håll ytor torra för att motverka kondens och mögel. Frysning kan påverka morötternas textur, så använd dem färska när det är möjligt.