Hel majskolv

100 g majskolv, hel består av relativt lite kalorier, och är en bra källa till kalium, folat, vitamin C och tiamin.

80,7 kcal
100 g
Kolhydrater
15,4 g / 100 g
Fett
0,8 g / 100 g
Protein
1,7 g / 100 g
  • Fett 0,8 g
    • varav mättat fett 0,1 g
    • varav enkelomättat fett 0,2 g
    • varav fleromättat fett 0,4 g
  • Kolhydrater 15,4 g
    • varav sockerarter 2,2 g
  • Protein 1,7 g
  • Fibrer 2,2 g
Rik på
Vitamin C
9% DRI
Rik på
Folat
8% DRI
Rik på
Tiamin (B1)
8% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
15,4 g
Socker totalt
2,2 g
Stärkelse
13,2 g
Kostfiber
2,2 g
– varav glukos
0,2 g
– varav fruktos
0,2 g
– varav sackaros
1,8 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Koka majskolven i saltat vatten i cirka 10-15 minuter för en mjuk och saftig konsistens.
  • Grilla majskolven för att få en rökig smak. Pensla med smält smör och strö över lite havssalt.
  • Skiva majskolven i bitar och blanda med färska örter som persilja eller basilika för en fräsch sallad.
  • Servera majskolv som tillbehör till grillad kött eller fisk, gärna med en klick aioli eller vitlökssmör.
  • Toppa majskolven med riven parmesan och chili flakes för en extra smakdimension.

Förvaring & hållbarhet

Förvara majskolven i kylskåp, antingen hel med skalet kvar eller skalad i en lufttät burk. Håll den borta från starkt doftande livsmedel för att undvika luktupptag. Låt alltid kokt majskolv svalna snabbt innan du lägger den i kylskåpet. Håll ytor torra för att motverka fukt och kondens. Tänk på att frysning kan påverka texturen, så använd helst färsk majskolv inom kort tid efter inköp.