Ljus rotsak (medelvärde)

100 g (arc)ljus rotsak, medelvärde består av relativt lite kalorier; är rik på vitamin C; och en bra källa till kalium, folat, selen, mangan och tiamin.

49,4 kcal
100 g
Kolhydrater
9,5 g / 100 g
Fett
0,1 g / 100 g
Protein
1,4 g / 100 g
  • Fett 0,1 g
    • varav mättat fett 0,0 g
    • varav enkelomättat fett 0,0 g
    • varav fleromättat fett 0,1 g
  • Kolhydrater 9,5 g
    • varav sockerarter 3,1 g
  • Protein 1,4 g
  • Fibrer 1,9 g
Rik på
Vitamin C
34% DRI
Rik på
Folat
12% DRI
Rik på
Tiamin (B1)
11% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
9,5 g
Socker totalt
3,1 g
Stärkelse
6,4 g
Kostfiber
1,9 g
– varav glukos
1,8 g
– varav fruktos
1,2 g
– varav sackaros
0,1 g
– varav maltos
0,0 g
– varav galaktos
0,0 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva (arc)ljus rotsak och lägg på mackor med majonnäs och dill.
  • Hacka rotsaken och blanda i sallader för extra crunch och färg.
  • Rosta skivor av rotsaken i ugnen med olivolja, salt och peppar för en smakrik tillbehör.
  • Toppa en bowl med strimlad (arc)ljus rotsak, avokado och sesamfrön för en fräsch måltid.
  • Servera kall i en picknicklåda tillsammans med kaviar och citronklyftor.

Förvaring & hållbarhet

Förvara (arc)ljus rotsak i kylskåp, helst i en lufttät burk eller inslagen i plastfolie för att bevara fuktigheten. Håll den åtskild från starkt doftande livsmedel som lök eller vitlök. Låt alltid rotsaken svalna snabbt efter tillagning innan du lägger den i kylskåpet för att undvika kondens. Frysning kan påverka texturen, så undvik detta om du planerar att använda den rå. Håll ytor torra för att förhindra mögelbildning.