Smör

100 g smör består av mycket kalorier; är rik på vitamin A och vitamin K; och en bra källa till krom och vitamin E, men innehåller mycket mättat fett.

727,0 kcal
100 g
Kolhydrater
0,8 g / 100 g
Fett
81,3 g / 100 g
Protein
1,2 g / 100 g
  • Fett 81,3 g
    • varav mättat fett 52,8 g
    • varav enkelomättat fett 19,4 g
    • varav fleromättat fett 2,6 g
  • Kolhydrater 0,8 g
    • varav sockerarter 0,8 g
  • Protein 1,2 g
Rik på
Fett
Rik på
Vitamin A (RE)
88% DRI
Rik på
Vitamin K
25% DRI

Näringsinnehåll

DRI står för Dagligt Referensintag. Tabellen nedan visar hur mycket av varje näringsämne som produkten bidrar med i procent av DRI.

Näringsämne
Innehåll
% DRI
Kolhydrater totalt
0,8 g
Socker totalt
0,8 g

Tips från nutritionisten

Användning & serveringstips

  • Skiva smöret tunt och lägg på nybakat bröd för en klassisk smörgås.
  • Smält smöret och använd det som bas för såser, exempelvis vit sås eller beurre blanc.
  • Toppa grönsaksrätter med en klick smör för extra smak och krämighet.
  • Blanda smör med örter som dill eller gräslök och använd som pålägg eller till fiskrätter.
  • Servera rumstempererat smör i en skål vid frukostbordet för att enkelt kunna bre på bröd.

Förvaring & hållbarhet

Förvara smöret i kylskåp, helst i sin originalförpackning eller i en lufttät burk för att undvika att det tar smak av andra livsmedel. Håll det borta från starkt doftande varor. Låt smöret svalna snabbt efter tillagning innan du lägger det i kylskåp. Håll ytor torra för att undvika kondens. Frysning kan påverka texturen, så använd hellre färskt smör när möjligt.