Kostfibrer är kolhydrater från växtriket som inte bryts ner vid matsmältningen utan når tjocktarmen i stort sett opåverkade. De spelar en avgörande roll för vår hälsa, inklusive tarmfunktion, blodsockerreglering och kolesterolnivåer. Fibrer delas vanligtvis in i lösliga fibrer, olösliga fibrer och resistent stärkelse, var och en med sina unika egenskaper och hälsofördelar.
Lösliga fibrer absorberar vatten och bildar en geléliknande substans i tarmen. Denna gel fördröjer magsäckens tömning, vilket bidrar till en långsammare absorption av glukos och därmed stabilare blodsockernivåer. Dessutom kan lösliga fibrer binda till kolesterol i tarmen och hjälpa till att sänka LDL-kolesterolnivåerna, vilket är fördelaktigt för hjärt-kärlhälsan. Detta sker i magsäcken och i tunntarmen innan fibrerna når tjocktarmen där de sedan fermenteras och bildar hälsosamma metaboliter av tarmbakterierna.
Olösliga fibrer passerar genom matsmältningssystemet relativt intakta och bidrar till att öka avföringens volym. Detta främjar regelbunden tarmfunktion och kan förebygga förstoppning. Olösliga fibrer kan också minska risken för vissa tarmsjukdomar.
Resistent stärkelse är en unik typ av stärkelse som inte bryts ner i tunntarmen, utan fermenteras istället i tjocktarmen. Den finns i livsmedel som kokta och kylda potatisar, gröna bananer och baljväxter.
Resistent stärkelse fungerar som mat för de nyttiga tarmbakterierna, vilket förbättrar tarmhälsan och ökar insulinkänsligheten.
Ett adekvat intag av kostfibrer har flera hälsofördelar:
När kostfibrer fermenteras av tarmbakterier bildas flera metaboliter med betydande hälsofördelar. Lösliga fibrer som inulin, pektin, betaglukan och resistent stärkelse fermenteras effektivt och producerar kortkedjiga fettsyror s.k. short-chain fatty acids (SCFA), framför allt smörsyra, propionsyra och ättiksyra.
Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna konsumerar 25–35 gram fibrer per dag. Tyvärr visar undersökningar att många inte når upp till dessa rekommendationer.
För att öka fiberintaget bör man inkludera mer fullkornsprodukter, frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön i kosten. Det är viktigt att gradvis öka fiberintaget och dricka tillräckligt med vatten för att undvika magbesvär.
Kostfibrer är avgörande för vår hälsa och välbefinnande. Att regelbundet konsumera en varierad kost rik på lösliga fibrer, olösliga fibrer och resistent stärkelse kan vi stärka tarmfloran och minska risken för flera kroniska sjukdomar.
De metaboliter som bildas vid fermentering av kostfibrer, särskilt kortkedjiga fettsyror som smörsyra, propionsyra och ättiksyra, stärker tarmhälsan och kan bidra till att förebygga flera sjukdomar.
Expert inom hälsa och nutrition
Christina Ho är grundare av Matplaneraren.se och utbildad nutritionist från Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Hon har bred erfarenhet av preventiv hälsa och flerårig erfarenhet inom hälsotech och life science.
Med stort engagemang för hälsosam mat och sparande vill hon inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsstil för dig, folkhälsan och planeten.