Att vi bör undvika livsmedel med dolda sockerfällor eftersom de ofta är näringsfattiga och energitäta är ingen nyhet. Men vad skiljer de söta dryckerna saft, juice och smoothie åt – och behöver du verkligen slopa dem helt, eller har de faktiskt olika för- och nackdelar? I den här artikeln dyker vi ner i vad som skiljer alternativen ur ett näringsperspektiv och när de kan vara användbara.
Saft är den enda drycken av de tre som innehåller tillsatt socker. Även om ett glas ibland inte är något problem, är det lätt att dricka stora mängder. För mycket socker kan leda till näringsbrist (där du fyller kroppen med “tom energi” i stället för näring) och öka risken för övervikt, vilket i sin tur ökar risken för olika livsstilsrelaterade sjukdomar.
Juice är naturligt söt och har högt sockerinnehåll precis som saft, men av naturligt förekommande sockerarter då juice enligt EU-regler inte inte får innehålla tillsatt socker. Trots ett högt sockerinnehåll innehåller juice vanligtvis mer vitaminer, mineraler och antioxidanter än saft. Ett tips är att variera fruktjuicer med grönsaksjuicer, som generellt har lägre sockerhalt men fortfarande är rika på näringsämnen.
Smoothies innehåller ofta hela frukter och grönsaker, vilket innebär att alla fibrer och andra näringsämnen bevaras. Dessa fibrer ger inte bara en mer komplett näringssammansättning, utan också en mättande effekt och en mer stabil blodsockerkurva. Fibrer fungerar dessutom som prebiotika – alltså mat för de goda tarmbakterierna.
För den mest stabila blodsockerkurvan är det bäst att äta hela frukter i lugn takt. Men om du behöver ett snabbt och näringsrikt mellanmål kan en smoothie vara perfekt, särskilt om du blandar i grönsaker och protein (t.ex. naturell yoghurt, nötter eller frön).
Trots den höga sockerhalten kan både saft och juice fylla en funktion i specifika situationer, som vid uthållighetsträning när du snabbt behöver fylla på energi. Under långa träningspass kan ett lättillgängligt energitillskott ge extra ork. Däremot gäller det bara om du faktiskt förbrukar mycket energi; annars kan tillskottet av socker göra mer skada än nytta.
Ur folkhälsosynpunkt är smoothien det bästa valet av dem tre, men på individnivå spelar olika faktorer roll. Dryckerna alla har sina för- och nackdelar.:
Gör egna smoothies på frukt och grönt som är i säsong. På så sätt får du mer kontroll över sockerhalten, då många köpevarianter innehåller hög andel fruktjuice. Med en hemgjord, färsk smoothie får du även i dig fler näringsämnen om du konsumerar drycken när den är färsk och inte hunnit oxidera i kylen. Med andra ord: njut av dina drycker, men gör det medvetet och i rätt situation.
Expert inom hälsa och nutrition
Christina Ho är grundare av Matplaneraren.se och utbildad nutritionist från Karolinska Institutet och Stockholms universitet. Hon har bred erfarenhet av preventiv hälsa och flerårig erfarenhet inom hälsotech och life science.
Med stort engagemang för hälsosam mat och sparande vill hon inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsstil för dig, folkhälsan och planeten.