Rekommendationen för frukt och grönt och dess fördelar

Varför är frukt och grönsaker viktiga för hälsan?

Nutritionisten tipsar

Frukter och grönsaker innehåller en rad olika vitaminer och mineraler, antioxidanter samt hälsofrämjande fibrer.

Rekommendationen är att konsumera minst 250 gram av frukt respektive grönsaker per dag. Det kan tänkas vara mycket och svårt att få ihop, särskilt om man inte är van att äta den mängden. Mitt tips är att riva ner lite grönsaker som morötter och zucchini i grytor för att öka näringsinnehållet. Eller mixa ihop en god och fruktig smoothie.

Att få ihop 250 gram frukt respektive grönsaker kan också låta mer än vad det egentligen är. För att uppnå dagsbehovet av 250 gram frukt krävs i princip 2-3 frukter om dagen, beroende på storlek. Ett annat tips är att äta en frukt i samband med måltiderna för att lättare komma ihåg det samt få in det som en vana.

De nya rönen har även inkluderat baljväxter i dessa 500 gram. Med ökad variation kan du enklare komma upp i denna mängd.

Ät av regnbågens alla färger, för då ökar du även chanserna att få i dig alla näringsämnen som kroppen behöver och mår bra av. Detsamma gäller för grönsaker – det kan du inte få för mycket av.

Utforska nya varianter i grönsaksdisken och experimentera i köket för att hitta just det du tycker är godast!

Skrivet av:

Christina Ho

Christina Ho

Näringsfysiolog / Nutritionist

Jag är utbildad nutritionist från Karolinska Instittutet och Stockholms universitet med bred erfarenhet inom förebyggande hälsovård, hälsotech, fintech och life science. Med stort engagemang för nyttig mat samt sparande och privatekonomi hoppas jag kunna inspirera till en hälsosammare och mer hållbar livsstil – för dig, folkhälsan och planeten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gå med i vårt nyhetsbrev!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *